Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η Ελλάδα... "ταξιδεύει" στις ΗΠΑ. Το πέρασμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γίνεται με "όχημα" τις δημιουργίες είκοσι ελλήνων ζωγράφων και μια ευφάνταστη ιδέα... Η Άνδρος, η Μήλος, η Αίγινα, το Καρπενήσι, ο Όλυμπος, η Κρήτη, η Ακρόπολη, η Πνύκα, οι Αέρηδες, το Μικρολίμανο... η Ελλάδα μέσα από τη ματιά και τα χρώματα των είκοσι δημιουργών αποτυπώνεται σε σουπλά!

Συνολικά θα τυπωθούν 6.500.000 με 7.000.000 αντίτυπα που θα κοσμού τα τραπέζια περισσότερα από 3.500 ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατορίων των ΗΠΑ. Η αρχή θα γίνει με 2.000.000 σουπλά στα εστιατόρια σε περιοχές του Νιου Τζέρσεϋ, της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ, της Νότιας Καρολίνας και αλλού. Τα έξοδα για την εκτύπωση έχει πεωμιστεί ο Ελληνοαμερικανικός Οργανισμός Εστιατορίων Pan Gregorian Enterprises. Η ιδέα είναι ελκυστική, πρωτοποριακή και μάλλον ανέξοδη για την προβολή της χώρας μας... και όπως επεσήμαναν οι εμπλεκόμενοι φορείς αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Σκοπός της δράσηςείναι να συστρατυεθούν οι υπάρχουσες δυνάμεις και να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό προσελκύοντας τουρισμό.

Η ιδέα ανήκει στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη, ο οποίος συνέπραξε με την ιδιωτική πρωτοβουλία "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ". Έχοντας μείνει και εργαστεί για μεγάλο διάστημα στις ΗΠΑ, ο κύριος Νικητιάδης γνωρίζει καλά τη δυναμική του ομογενειακού ελληνισμού που παραμένεις αναξιοποίητος.

Αρχικά ήρθε σε επαφή με τον Ελληνοαμερικανικό οργανισμό Εσιατορίων Pan Gregorian, ο οποίος πέρα από την επικοινωνιακή αξιοποίηση των σαράντα έργων, επωμίστηκε και το κόστος της εκτύπωσης των έργων σε σουπλά. Περαιτέρω δε στην υλοποίηση της ιδέας του βρήκε συμπαραστάτες ιδιωτικούς φορείς, όπως τον ΟΠΑΠ και την Τράπεζα Πειραιών, οπότε η νέα μεγάλη καμπάνια προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν θα στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στο ΥΠΠΟΤ και στον ΕΟΤ. Ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται περί τα 6.000.000 ευρώ. Επόμενη σκέψη είναι τα έργα τέχνης να τυπωθούν σε χάρτινα κυπελλάκια καφέ, αλλά να υπάρει και ειδικό σήμα στις εισόδους των εστιατορίων που θα προτρέπει τους πελάτες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Οι είκοσι Έλληνες ζωγράφοι που διέθεσαν τα έργα τους είναι η Δάφνη Αγγελίδου, η Μαρία Αναστασίου, ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης, η Χρύσα Βεργή, η Εριέττα Βορδώνη, ο Σάββας Γεωργιάδης, ο Κωστής Γεωργίου, η Μαρία Γιαννακάκη, η Τάνια Δημητρακοπούλου, η Σοφία Καλογεροπούλου, η Ρένα Κανά, ο Δημήτρης Κούκος, ο Σπύρος Κουρσάρης, η Καλλιρόη Μαρούδα, ο Παναγιώτης Μπελντέκος, ο Χρήστος Παλλαντζάς, ο Άγγελος Ραζής, ο Παύλος Σάμιος, ο Δημήτρης Σαρασίτης και η Μαρία Φιλοπούλου. Μελλοντικά θα ταξιδέψουν και οι ίδιοι στις ΗΠΑ για να μιλήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους.


 

Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος

Ημερομηνία: 24/11/2011