Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Λίγοι γνωρίζουν για τον κύκλο της βίας και το πως η κακοποίηση ζώων μπορεί να συνδεθεί με αυτήν και δη την ενδοοικογενειακή βία. Η αλήθεια είναι πως το νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων στην Ελλάδα είναι διάτρητο με πολλά κενά. Στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, όπως εξηγεί αποκλειστικά στο eReportaz, η κα Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος του Δ.Σ., με πολύ κόπο και υπομονή προσπαθούν να διαπιστώσουν πως λειτουργεί το ελληνικό σύστημα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. «Ο πολίτης δεν γνωρίζει με ποιόν τρόπο να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας, τι στοιχεία πρέπει να δώσει και σε ποιόν.  Ο αστυνομικός απο την πλευρά του, δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο να καθοδηγήσει τον μάρτυρα ωστέ να του αποσπάσει τις απαραίτητες πληροφορίες για μια καταγγελία που μπορεί να φτάσει μέχρι το δικαστήριο», τονίζει η κα Μολφέση.

270916-animals

Στην  Ελλάδα οι Αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γνώριζαν οτί τα θέματα κακοποίησης ζώων εντάσσονται στα πλαίσια της  δουλειάς τους  και θεωρούσαν πως τέτοιες υποθέσεις αφορούν τις αντιστοιχες οργανώσεις προστασίας ζώων. Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία δέχεται αμέτρητες κλήσεις απο ανθρώπους-μάρτυρες σκηνικών βίας, οι οποίοι αναφέρουν πως κατέληξαν να τους τηλεφωνήσουν μετά απο αποτροπή της αστυνομίας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Άλλοι διστάζουν να καταγγείλουν ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου φοβούμενοι τις πιθανές πράξεις αντίποινας των κακοποιών.  Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι έχουν δεχτεί απειλές για να σιωπήσουν. «Πλέον φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για βίαιο κόσμο και όχι για ανθρώπους που απλά αντιπαθούν τα ζώα», σημειώνει η πρόεδρος του Δ.Σ της Φιλοζωικής Ομοσπονδίαςαποκλειστικά στο eReportaz.

Τι συμβαίνει στην Αμερική

Στην Αμερική, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το παρόν θέμα απο το 1950, με εμπεριστατωμένες έρευνες και άρθρα. Για πολλά χρόνια η κακοποίηση ζώων και η σύνδεση της με βίαιες πράξεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και όχι μόνο, βρισκόταν σε επίπεδο θεωρητικών μελετών. Πλέον διαπιστώνεται συνεχώς  μετά απο έρευνα κάθε μεμονωμένου περιστατικού. Έχουν αντιληφθεί την κατασταση και έχουν οργανωθεί πλήρως.

270916-via

Οι Αμερικάνοι λένε ότι «αν θες να προστατεύσεις την κοινωνία, τότε εστίασε στην προστασία των ζώων. Αν δείς κάποιο απο αυτά να κακοποιείται, τότε ξέρεις οτι έχει πιάσει την άκρη μια υπόθεσης που θα σε οδηγήσει κάπου αλλού, σε ένα μαγαλύτερο πρόβλημα».

Συνεργασία Π.Φ.Ο & Συμμαχίας για την Ελλάδα

Το Νοέμβριο του 2015, η Πανελλήνια Φιλοζωική  Ομοσπονδία (www.pfo.gr) και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (www.symmaxia.gr) διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ημερίδα με θέμα: Ο κύκλος της βιας, από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βια. Στην ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Los Angeles (LAPD), την Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Virginia (Virgina Attorney General’s Office) και το Ίδρυμα Voice For The Animals,  Αμερικάνοι αξιωματούχοι παρουσίασαν και ανέλυσαν για την ΕΛΑΣ πως συνδέεται η κακοποίηση ζώων με τις άλλες μορφές βιας, σχέση την οποία έχει φανερώσει η εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ και έχει επιβεβαιώσει το FBI. Η ημερίδα έδειξε με σαφήνεια πως η διερεύνηση και δίωξη των εγκλημάτων κατά των ζώων είναι κλειδί για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης – συμβάλλοντας καθοριστικά και στην προστασία των ζώων και στην καταστολή των εγκλημάτων για τα οποία η κακοποίηση ζώων λειτουργεί ως σηματοδότης.

Τι μπορεί να γίνει

Στην ελληνική πραγματικότητα τωρα, δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο να καθοδηγεί τις αρμόδιες Αρχές για το πως πρέπει να χειριστούν μια τέτοια κατάσταση. Στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία έχουμε προτείνει να εκπαιδευτούν οι Έλληνες αστυνομικοί απο Αμερικάνους αξιωματικούς . Αν βρεθεί η απαραίτητη οικονομική  στήριξη, τότε η ιδέα  θα προχωρήσει στην υλοποίηση. Τόσο η αστυνομία  και το Αρχηγείο όσο και η Αμερική συμφωνούν. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα της κατάστασης και η ελληνική κοινωνία να εστιάσει στο οτι η κακοποίηση ζώου δεν είναι ποτέ μεμονωμένο περιστατικό.

270916-animals2

Για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η εκπαίδευση αστυνομικών πρέπει να συνδυαστεί με παράλληλη εκπαίδευση εισαγγελέων στην αποτελεσματική στοιχειοθέτηση τέτοιων περιστατικών. Την εκπαίδευση θα αναλάβει η Ανώτατη Εισαγγελέα και Διευθύντρια της μονάδας Δικαίου των ζώων της Γενικής  Εισαγγελίας της Πολιτείας της Virginia, Michelle Welch.

Απίστευτο περιστατικό στην Αμαλιάδα

Το φθινόπωρο του 2015, ένα περιστατικό διαδραματίστηκε στην περιοχή της  Αμαλιάδας. Μια γυναίκα απο το παράθυρο του σπιτιού της έβλεπε έναν άντρα απο το διπλανό σπίτι να πυροβολεί με όπλο κάθε ζώο που περνούσε μπροστά απο το μπαλκόνι του. Δίπλα του ακριβώς βρισκόταν ένα 5χρονο αγόρι το οποίο ο ανεύθυνος άντρας έβαζε να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Η γυναίκα φοβούμενη και για το δικό της σκύλο και έπειτα από τα σκάγια που βρήκε στο μπαλκόνι της, έσπευσε στην Αστυνομία για να καταγγείλει το γεγονός. Ο… κακοποιός όμως είχε προλάβει να ενημερωθεί για την κίνηση της γυναίκας. Έτσι, ο άντρας μπήκε στο σπίτι της γυναίκας και ακολούθησε βίαιο περιστατικό ξυλοδαρμού.

270916-via2

Και ενώ η άτυχη γυναίκα ήταν έτοιμη να καταθέσει για το περιστατικό βίας ενάντια στα ζώα, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της τρομοκρατήθηκε, το περιστατικό «κόλλησε» και η καταγγελία δεν έγινε ποτέ. «Ακόμη και οι εθελοντές μας όταν πρόκειται να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό, δέχονται απειλές που τους τρομάζουν», αναφέρει η πρόεδρος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και συνεχίζει λέγοντας πως «Έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους ανθρώπους». Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο κόσμος, είναι να εκπαιδευτεί. Τότε μόνο ίσως γίνει εφικτή η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών μέχρι τέλους.


Πηγή: ereportaz.gr

Ημερομηνία: 27/09/2016