Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Σημαντική ενίσχυση μεγεθών χάρη (και) στην Terra Creta, αύξηση 77% των εξαγωγών ζυμαρικών και επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια. Αλώβητη από τις προκλήσεις της εποχής φαίνεται πως βγήκε η Mέλισσα Κίκιζας το 2022, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονιά «σταθμό» για την πορεία της.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για την περσινή χρονιά, η εταιρεία διαχειρίστηκε με επιτυχία μια σειρά από νέες προκλήσεις, με τη διοίκηση να κάνει λόγο για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, τη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, το υψηλό κόστος σίτου, την τεράστια αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου καθώς και τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Εντούτοις, όμως, κατόρθωσε να ενισχύσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών τόσο λόγω της αύξησης των πωλήσεων όσο και της ενσωμάτωσης τη νέας δραστηριότητας ελαιολάδου μετά
την απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας Terra Creta.
Συνεχής άνοδος για τις εξαγωγές
Η μεθοδική προσπάθεια για ανάπτυξη των εξαγωγών απέδωσε καρπούς, αφού η ραγδαία ανάπτυξη των εξαγωγών ζυμαρικών (+77%) συνδυάστηκε με τις εξαγωγές ελαιολάδου και πλέον ο κλάδος των εξαγωγών αποτελεί το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση, «η σημαντική αύξηση των εξαγωγών απέδειξε τη στόχευση της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού. Η συνεχής προσπάθεια για άνοιγμα νέων αγορών και η ενίσχυση της παρουσίας σε υφιστάμενες αγορές αποδίδει καρπούς, οδηγώντας την ανάπτυξη της εταιρείας». Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο 2023 ενεργοποιούνται δύο νέες συνεργασίες επί αμερικανικού εδάφους όπου η Μέλισσα έχει ήδη συνεργασία με τη Walmart.

Αύξηση τζίρου και κερδών - Σε ιστορικό χαμηλό το περιθώριο κέρδους
Η σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2021. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 124,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου και της εταιρείας στα 119,8 εκατομμύρια περίπου, αυξημένος σε σχέση με το 2021 κατά περίπου 60% και 65%, αντίστοιχα. Τα προ φόρου κέρδη του ομίλου και της εταιρείας ανήλθαν αντίστοιχα σε 4,6 και 4,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το κακό αποτέλεσμα του 2021. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό περιθωρίου καθαρού κέρδους παραμένει σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα για την εταιρεία (μόλις 3,7%) κυρίως λόγω της συνεχούς συμπίεσης του  περιθωρίου κέρδους στην ελληνική αγορά, προερχόμενη από την απόφαση της εταιρείας να στηρίξει την ελληνική κοινωνία απορροφώντας τις αυξήσεις τιμών. Η όποια αύξηση της κερδοφορίας προέρχεται από την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών ζυμαρικών και την ένταξη της κατηγορίας του ελαιολάδου στην εταιρεία. Τέλος, τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ περίπου και της εταιρείας σε 3,2 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. 

Συνεχίζεται η επενδυτική δραστηριότητα 
Το 2022, η Μέλισσα Κίκιζας συνέχισε τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στη Λάρισα και στα Χανιά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η  εταιρεία έχει επενδύσει τα τελευταία 5 χρόνια περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προγραμματίζει και νέες δυναμικές κινήσεις. Υπενθυμίζεται πως φέτος, στα μέσα Μαΐου, υπέγραψε με την τράπεζα Eurobank και το Ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση ομολογιακού δανείου, με σκοπό την επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών στο 5ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων. Το δάνειο, ύψους 11.689.051 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμπληρώσει μαζί με ίδια κεφάλαια της εταιρείας το ποσό της επένδυσης συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας στη θέση «Λαρισινά» του Δήμου Κιλελέρ. Η επένδυση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, χρηματοδοτείται κατά 22,66% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (4,145 εκατ. ευρώ) και 41,24% μέσω δανείου της Eurobank  (7,544 εκατ.). Το 36,10% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕΤ. Μέρος της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Σκοπός της επένδυσης είναι η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων κτιριακών και λοιπών τεχνικών και ειδικών εγκαταστάσεων, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού, με στόχο την άρτια λειτουργία της παραγωγικής μονάδας και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως για τη χρήση 2022 έχει προταθεί η διανομή μερίσματος ποσού 1,2 εκατ. ευρώ (χρήση 2021: 300.677,60 ευρώ).