Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Πλέον το 25% του στόλου της Avis είναι ''πράσινο''.

Καθ’ οδόν σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται η ΑVIS, το οποίο μάλιστα θα συνδέεται στενά με τις εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση.

Κατά όσα τόνισε ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Ταπραντζής σε πρόσφατο συνέδριο για τις μεταφορές, η εταιρεία AVIS επιταχύνει τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση με την αγορά πολύ περισσότερων «καθαρών» από άποψη βλάβης στο περιβάλλον οχημάτων, καθώς ήδη στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια. Όπως τόνισε ο ίδιος, ο στόλος της AVIS έχει πλέον ξεπεράσει τα 55.000 αυτοκίνητα, ενώ έως και τον Αύγουστο οι αγορές νέων οχημάτων ξεπέρασαν τις 10.000, μια επένδυση που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το στέλεχος, «από αυτά τα 10.000 αυτοκίνητα, πάνω από το 45%, είναι «πράσινα» οχήματα και τα μισά από αυτά είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Πλέον το 25% του στόλου μας είναι «πράσινο», αυξημένο σχεδόν 100% από την προηγούμενη χρονιά».

Την ίδια στιγμή, σεσ σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Ταπραντζής εκτίμησε ότι θα είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ -κάτι που διαφαινόταν ήδη από τις τάσεις των κρατήσεων κατά το α’ τρίμηνο του έτους-, καθώς θα είναι μια χρονιά υψηλών επιδόσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% της εν λόγω αγοράς εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού. Εξάλλου και στο κομμάτι του leasing υπάρχουν σταδιακές μετατοπίσεις των προτιμήσεων του κοινού, με τα περιθώρια διείσδυσης στη χώρα μας να είναι τεράστια δεδομένου ότι στην Ευρώπη 8 στους 10 χρησιμοποιούν τη μακροχρόνια μίσθωση, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις οι 4 στους 10.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταπραντζής αναφέρθηκε στις καινοτομίες που προωθεί η AVIS στον τομέα του mobility και του car-as-a-service, όπως η υπηρεσία Avis Easy Leasing με την οποία ο καθένας μπορεί να κάνει leasing online μέσα σε λίγα λεπτά και την επίσης, online συνδρομητική υπηρεσία αυτοκινήτου, Switch by Avis.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 17,1% σε σχέση με το 2021, ο οποίος ανήλθε σε € 234.925 χιλ. Ο τομέας της μακροχρόνιας μίσθωσης κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των συμβολαίων του κατά 13,1% και τον αριθμό των πελατών του κατά 7.6% σε σχέση με το 2021. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών στον ίδιο τομέα αυξήθηκε κατά 17,3%, συμπεριλαμβάνοντας και τα συμβόλαια με χρηματοδοτική μίσθωση. Η συγκεκριμένη επίδοση επιτεύχθηκε παρά τις σημαντικές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων.

Στον αντίποδα, η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε αύξηση κατά 54% σε σχέση με το 2021, 5 αύξηση η οποία οφείλεται στη μερική ανάκαμψη του τουρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς είχαν αρθεί πλήρως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας στις βασικότερες χώρες προέλευσης. Το, δε, μικτό κέρδος για το 2022 αυξήθηκε κατά 22,3% και διαμορφώθηκε σε € 67.064 χιλ έναντι € 54.815 χιλ το 2021, και αναλογεί στο 28,5% του κύκλου εργασιών, ενώ κατά την χρήση του 2021 αναλογούσε στο 27,3%.