Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η ενίσχυση της κερδοφορίας, οι προτεραιότητες για την συνέχεια και το ράλι εξαγορών που οδηγεί την αλυσίδα σε συνεχή και σταθερή ανάπτυξη.

Στα 497,8 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός το 2022, αυξημένος κατά 18,58% σε σχέση με τα 419,8 εκατ. ευρώ του 2021.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 116,7 εκατ. ευρώ από 94,06 εκατ. ευρώ το 2021, γνωρίζοντας αύξηση κατά 24,08% ενώ και τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,72% και άγγιξαν τα 21,4 εκατ. ευρώ από 19,5 εκατ. ευρώ το 2021. Η εταιρεία γνώρισε άνοδο και στα κέρδη προ φόρων, που αυξήθηκαν κατά 10,07% και ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ. ευρώ όταν το 2021 είχαν κινηθεί περί τα 3,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους, όμως, μειώθηκαν κατά 10,10% από τα 2,3 εκατ. ευρώ στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Στόχος η περαιτέρω επέκταση του δικτύου

Όσον αφορά την τρέχουσα χρονιά, στην σχετική οικονομική έκθεση αναφέρεται πως καταγράφεται σταθεροποίηση με τάση ανόδου. «Η εταιρεία και την τρέχουσα χρήση συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία επενδύοντας και φέτος στην δημιουργία νέων καταστημάτων, κυρίως σε περιοχές, όπου έχει μικρή ή και καθόλου παρουσία, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ επισημαίνεται πως στις άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας είναι η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, ανάλογα με τον τομέα ενασχόλησης του. Επίσης αναφέρεται πως οι προοπτικές για το 2023 διαφαίνονται πολύ θετικές «λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων και το συνεχώς αυξανόμενο καταναλωτικό κοινό, που ανταποκρίνεται στην πολιτική της εταιρείας».

Πως έγινε αλυσίδα με τζίρο κοντά στο μισό δισ. ευρώ

Η ιστορία της αλυσίδας ξεκινά από το 1948 όταν ο Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα στην Αίγινα, όπου το 1983 τα παιδιά του, οι Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός, δημιούργησαν το πρώτο μεγάλο κατάστημα στην Αίγινα το 1983.

Το 2000 η αλυσίδα ξεπερνάει τα όρια της Αίγινας και επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με 5 νέα καταστήματα. Το 2007 ιδρύεται το 1ο_κέντρο διανομής στην Μαγούλα Αττικής με σκοπό να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη αλλά και την επέκταση της αλυσίδας σε νέες περιοχές. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μέσω εξαγορών και δημιουργίας νέων καταστημάτων, επεκτείνεται στην Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, εισέρχεται στην Αττική μέσω της ανάπτυξής ενός ευέλικτου μοντέλου συνεργασίας Franchise με την επωνυμία ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟP MARKET.

Στις αρχές του 2017, η είσοδος της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας «ΥΠΕΡ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ», η οποία δραστηριοποιείται στους Νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, ήταν το πρώτο βήμα για την άνοδο της στην Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στη Δυτική Μακεδονία με 35 επιπλέον καταστήματα.

Τον Ιούλιο του 2017 η Κρητικός αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αλυσίδας CRM–ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη. Η αλυσίδα αριθμεί 92 συνδεδεμένα μέλη και λειτουργεί μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης. Το 2018 εξαγόρασε τα supermarket ΜΕΡΙΜΝΑ στην Αττική, ενώ το 2019 ενίσχυσε την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη εξαγοράζοντας την αλυσίδα ΜΑΚΟ, που διέθετε δίκτυο 11 καταστημάτων. Αντίστοιχα το 2020 η αλυσίδα πρόσθεσε στο δίκτυο της ακόμη 11 καταστήματα.

Από 1/1/2021, ύστερα από μια δεκαετή, σύμπλευση με την οικογένεια του ΕΛΟΜΑΣ, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ συνεχίζει αυτόνομα με σκοπό την επέκταση της. Ταυτόχρονα, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ υλοποιώντας το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πλάνο, προέβη στην απόκτηση ποσοστού 49% της θυγατρικής CRM Αριάδνη, η οποία εδρεύει στους Μαλάδες Ηρακλείου Κρήτης εξυπηρετώντας πάνω από 140 καταστήματα και κατέχοντας πλέον το 100% των μετοχών της. Το 2022 η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της σε Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη, επεκτείνοντας το δίκτυό της με την εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. και την ένταξη στο δυναμικό της, των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους. Συγχρόνως προχώρησε στην σταδιακή ενσωμάτωση των καταστημάτων του Ομίλου Σούπερ Μάρκετ Μαθιουδάκης σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Τον Μάρτιο του 2023 η αλυσίδα έκανε μια ακόμη ενέργεια που για να επεκτείνει το δίκτυό της με την εξαγορά των supermarket Katerina’s Market. Πρόκειται για μία ενέργεια που σηματοδοτεί την είσοδο του δικτύου των supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ στη Μεσσηνιακή Μάνη, μέσω μίας τοπικής, επώνυμης αλυσίδας με ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία στην περιοχή, πολυετή και εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές της. Η εξαγορά περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων, σε Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση, το δίκτυο των καταστημάτων της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αποτελείται από 833 καταστήματα (319 εταιρικά και 514 franchise και αντιπρόσωποι). Στο σύνολο των franchise καταστημάτων περιλαμβάνονται και 334 καταστήματα στην Βόρεια Ελλάδα, που προήλθαν από την εξαγορά των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023. Η εταιρεία διαθέτει 6 κέντρα διανομής ενώ απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους.