Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

 

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική αγορά τροφίμων. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η εταιρεία έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με προμηθευτές και παραγωγούς σε όλη τη χώρα, καθώς για την ΑΒ αποτελούν συνεργάτες ζωής που έχουν στα χέρια τους θησαυρούς της ελληνικής γης και τους μεταμορφώνουν με μεράκι στα πιο διαλεχτά προϊόντα για το τραπέζι μας. 

Σε αυτό το πλαίσιο ενώνει τις δυνάμεις της με δυο αξιόπιστους φορείς, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, και παρουσιάζουν μια νέα και πρωτοποριακή πρωτοβουλία, το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας. Ένα Πρόγραμμα που εισάγει τις υψηλές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και ανοίγει νέους δρόμους για τους σύγχρονους Έλληνες Παραγωγούς.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας; 

 12 τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας παρακολούθησης αγρών εγκαταστάθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας που περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία και οι οποίες ενημερώνουν με ακρίβεια και αμεσότητα τους παραγωγούς για παραμέτρους που επηρεάζουν τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις τους: 

  • μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως θερμοκρασία και σχετική υγρασία, βροχόπτωση και ηλιακή ακτινοβολία
  • εδαφολογικές παραμέτρους, όπως υγρασία και θερμοκρασία εδάφους

Οι διατάξεις αυτές συνδέονται με cloud ώστε να αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με ποικίλες εδαφολογικές παραμέτρους. Έτσι, οι πρωτοπόροι Έλληνες παραγωγοί λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, στον προσωπικό υπολογιστή ή και το κινητό τους, με στόχο να μπορούν να πάρουν τη σωστή απόφαση για τις καλλιέργειές τους, την κατάλληλη στιγμή.  

Ακόμη, το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας περιλαμβάνει υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών με ημερίδες διάχυσης αλλά και εκπαιδευτικές επισκέψεις από ομάδες φοιτητών του αγροδιατροφικού κλάδου στα σημεία εφαρμογής.  

Η εγκατάσταση των 12 σταθμών έχει γίνει σε:

  • 4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο 
  • 2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική
  • 4  κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία 
  • 2 σημεία λειμώνων στην Ελασσόνα και στην Ξάνθη

Η «Ευφυής Κτηνοτροφία» & Τα βοσκοτόπια

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες και στην κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις μονάδες αλλά και τα ζώα τους, μέσα από τα νέα εργαλεία «ευφυούς κτηνοτροφίας».

  • Χρήση drones για τον ψεκασμό ενεργοποιητή εδάφους: βοηθάει στη βελτίωση και ενίσχυση των βοσκοτόπων. Ο ενεργοποιητής εδάφους είναι ένα μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση. Όταν αυτοί οι  ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες. Η διαχείριση των βοσκοτόπων μέσω αυτού του νέου εργαλείου μπορούν να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να μειώσουν το κόστος της διατροφής. 
  • Χρήση κολάρων IoT (Internet of Things) με την τεχνολογία Digitanimal: η εκτροφή των ζώων σε όλη της τη διαδικασία υποστηρίζεται από τη χρήση αυτών των κολάρων, τα οποία επιτρέπουν την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μέσω cloud, σε πραγματικό χρόνο και τη διαχείριση των ζώων. Το στίγμα και η ταυτότητα των ζώων αποτυπώνεται σε google earth και είναι διαθέσιμο στον κτηνοτρόφο, αλλά και στους τελικούς καταναλωτές.   

Τα οφέλη  

Περισσότεροι από 100 παραγωγοί συμμετέχουν συνολικά στο καινοτόμο Πρόγραμμα, ενώ χιλιάδες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  επωφελούνται εμμέσως μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με ανοιχτή πρόσβαση για όλους

Οι πρωτοπόροι παραγωγοί  αποκτούν οικειότητα με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ μπορούν να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσεις τους και έχουν την δυνατότητα να: 

  • ενημερώνονται για την αποτελεσματική χρήση των παραγωγικών πόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων
  • εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες και να εναρμονιστούν με τους υπόλοιπους ευρωπαίους γεωργούς
  • εντάσσονται σε μια «κοινότητα», η οποία θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών
  • έρχονται σε επαφή με καταξιωμένους και εκκολαπτόμενους επιστήμονες του κλάδου μέσω επισκέψεων επίδειξης στα κτήματα με τις εγκατεστημένες διατάξεις γεωργίας ακριβείας
  • συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, 80 χρόνια τώρα, παράγει αξία που πολλαπλασιάζεται, διαχρονικά και πανελλαδικά. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες παραγωγούς,  συνεχίζει να πρωτοπορεί και να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Έτσι, προχωρά στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων ώστε οι Έλληνες παραγωγοί  να μείνουν και να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα καλύτερα, τα πιο φρέσκα, υγιεινά, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα του τόπου μας.